BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, October 2, 2011

Suka apa yang kita dapat...
Salam alaik buat semua yang sedang berkunjung...

Kesibukan kerja menyebabkan rutin menulis dihentikan buat sementara. Banyak perkara yang terlintas ingin dinukilkan, tapi apakan daya kudrat terbatas dek kelapangan masa dan kecetekan ilmu. Masih banyak yang perlu dipelajari dalam hidup ini.

Apa yang saya fikirkan sekarang?

Baru-baru ini saya melawat sahabat di Shah Alam dan bermalam di rumah beliau.
Macam-macam cerita yang kami kongsikan. Paling seronok mendengar ceritanya adalah berkenaan kerja. Begitu, begini... Sama juga untuk saya, begitu begini ceritanya...semua berkisar masalah kerja.

KERJA?????

Sukakah anda berbicara tentang kerja saat kita sebenarnya ingin menghindarkan cerita tersebut. Bukan apa, mungkin ada yang tidak berkenan dengan kerja yang dimiliki sekarang.
Tapi dek kerana tiada pekerjaan yang lain yang belum mencapai minat kita, kita statik di mana kita berada sekarang.
Malas mencari pekerjaan lain, tidak bersedia berada di tempat baru yang memerlukan adaptasi secepat mungkin, atau mungkin sahaja entah..masih berada di zon selesa (yang tak berapa selesa sebenarnye)

Suka untuk saya petik di sini kata-kata seorang penulis yang sangat saya kagumi penulisannya,

" Walaupun kita tak dapat apa yang kita suka, Tapi kita kena suka apa yang kita dapat."


Begitulah bunyinya...ringkas tapi cukup padat motivasinya.Ayat ini lah yang telah saya berikan kepada beliau sebagai konklusi bicara kami. Beliau tersenyum dan andai kata saya pula yang 'berbicara' tentang perkara yang tidak saya sukai atau keluhkan, beliau pasti mengingatkan kembali kata-kata ini pada pemilik bicara. Alhamdulillah...

Hidup bukan sahaja tentang luahan, keluhan, kesyukuran dan kegembiraan...
Malah ia lebih dari itu termasuklah hidup adalah saling ingat-memperingati...
Terima kasih Ya Allah, Kau hadiahkan manusia-manusia yang baik di kelilingku..Yang menghadiahkan mehnah dan ingatan dari-Mu hakikatnya...


Sungguh mudah andai kita mahu jalani hidup ini dengan penuh bermakna. Jadikan setiap ujian yang kita jalani dan hadapi itu sebagai mujahadah mencari redha Ilahi kerna setiap kejadian yang telah ditetapkan untuk kita sejak Luh Mahfuz lagi punya catatan hikmah tersendiri yang kita tidak ketahui namun Dia punya sebab untuk kita lebih maju dan tabah dalam kehidupan sementara ini...Wallahu'alam.

Jazakallahu khairan atas bacaaan kalian untuk entri kali ini. Moga bermanfaat~! (^^,)

2 comments:

skafwarnepink said...

moga akak dpt yg terbaik lam hdop akak ye...:)

baLQis Zafira said...

InsyaAllah terima kasih atas doanya dik..setiap yg Allah berikan untuk kite tu DIA lebih tahu kebaikannye utk kite..=)

Followers

Rapuh-Opick