BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 8, 2012

Masjid Besi - Senibina Islam terserlah!

Assalamu'alaykum Sahabat-sahabatku.

Apa khabar iman kita hari ini? Mudah-mudahan sentiasa disegari dengan ibadah yang meningkatkan iman, InsyaAllah..
 Dah nak masuk 20 Ramadhan dah malam ni kan? 
Alhamdulillah, diberi lagi kesempatan untuk kita merasai dan menapak sehingga saat ini. Namun sedih rasanya tatkala memikirkan Ramadhan yang bakal berlalu. 

Ape pun, tahun ni saya punya hajat. Hajat Ramadhan - teringin sangat nak bersolat sunat terawih di Masjid Besi, Putrajaya atau nama sebenar binaan ini ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. 
Selalunya, kalau pergi Putrajaya, cuma akan lihat binaan luaran sahaja. 
Subhanallah, di luar pun sudah begitu indah, meronta-ronta hati sedari itu untuk melihat isinya. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
Diizinkan oleh Nya untuk saya sampai di sini, dan merasai nikmat bersolat di dalam binaan indah ini. 


 Subhanallah! Ini di kawasan solat utama, yang mana ada khat seperti dari tulisan emas dalam binaan segiempat tersebut. Luas sangat, ibarat saujana mata memandang!


hehe..kenape rasa suasana macam dekat Tanah Suci, Subhanallah! 


Binaan tiang-tiangnya yang cantik tanpa cela. Umpamanya tiang besi yang sangat utuh~!
Hanya segala pujian buat Allah yang mengilhamkan kepada perekanya. 


Terima kasih buat sahabat, Kak Asmah yang sudi merealisasikan impian dan hajat ku ini. Sayang akak!


Alhamdulillah, masih di sini.. ;)
(Saya buat 8 rakaat terawih je, sebab tu nampak ada lagi saf di belakang sane. hehe )


Malam yang saya pegi tu malam 15 Ramadhan. Jadi bulan purnama malam itu sangat cantik. Mungkin tak berape nampak, tapi percayalah. Memang purnama..hehe


Kat area masjid besi ni jugak ada taman mini dengan kolam. Malam tu budak-budak ramai main-main kat situ. Ade ikan kot? 


Ni lah moreh malam tu - Mihun Sup! ;-)

So jom kite buat tour sket sambil tengok gambar binaan dalam masjid besi ni..ayuh!


Pandangan dari tempat jemaah berbuka puasa


Bumbung masjid (atau pun susur gajah ek orang panggil?) sepanjang langkah kaki


Sekitar ruang solat utama - besar sangat!


Kubah utama Masjid Besi. Di tengah dan atas kubah terdapat kalimah ALLAH yang besar.
AllahuAkbar!


Dari dalam masjid actually ruangan terbuka. Jadi dari sini kita boleh tengok Jambatan Wawasan yang setiap minit bertukar warna, Subhanallah~! Cantik kan??


Yeay~! Dengan gembiranya saya post entri ni. Akhirnya dapat juga mencoretkan sesuatu yang indah dalam blog kepunyaan hamba ni...Alhamdulillah. 

Hajat kesampaian~! (^^,)
p/s: lepas ni nak g Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Syah pulak. Antara masjid yang berada dalam list Ramadhan 1433H, InsyaAllah...

3 comments:

damya hanie said...

bestnye duk cna fyr... byk msjd leh terawih.... miss zaman belaja kite dulu, same2 g terawih.... ^^

muhammad fakhar muhammad nur said...

Salam,

Saya sedang menjalankan survey mengenai masjid bagi tujuan kajian penyelidikan master saya. Harap dapat meluangkan sedikit masa menjawab soalan yang di berikan.
Klik link di bawah untuk terus ke soalan. Kerjasama anda saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ

baLQis Zafira said...

huhu kan pain...rindu sgt zmn2 blja kite dlu..solat terawih same2...

Followers

Rapuh-Opick